fbpx
×

Wat te doen in Arequipa?

Arequipa is een van de grootste toeristische trekpleisters van Peru. Niet zo populair als Machu Picchu, maar het is een interessante stad. Het ligt ongeveer 1000 kilometer ten zuiden van Lima. Dit is voor mensen een reden om de stad niet te bezoeken, maar volgens ons is dat zonde. Er valt zoveel te doen en te zien in deze ‘white city’. De stad wordt ‘white city’ genoemd omdat een groot deel van de stad gebouw is met witte vulkanische stenen. Arequipa ligt vlakbij de Colca Canyon, wat zeker een must is.

Plaza de Armas

Plaza De Armas – Arequipa

Het centrum en middelpunt van de stad is het Plaza De Armas. Volgens vele is dit het mooiste plein van Peru en is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Aan dit plein is de kathedraal van Arequipa gevestigd. Het is het grootste gebouw op het plein en het beslaat een hele zijde van het plein. Aan de andere zijdes vind je restaurantjes, winkels en barretjes. Het is een sfeervol plein.

Arequipa is een stuk hoger gelegen dan veel andere steden in Peru. Het is fijn om daarom even te acclimatiseren aan de hoogte als je aankomt. Plaza De Armas is perfect om een drankje te doen en te genieten van het Peruviaanse leven en zo te wennen aan de hoogte. Het decor van de stad bestaat uit drie vulkanen. Waarvan de El Miste vulkaan de meest bekende is.

Colca Canyon

Wanneer je gewend bent aan de hoogte is het leuk om de Colca Canyon te bezoeken. Deze canyon ligt 160 kilometer ten noord westen van de stad. Wat deze Canyon zo bijzonder maakt is dat hij ontzettend diep is. Vergeleken met de Grand Canyon in de verenigde staten is deze Canyon twee keer zo diep. Dit zorg voor een geweldig mooi natuur gebied en je voelt je zo klein als je door deze Canyon gaat.

Het is aan jezelf hoe je de canyon wil verkennen. Je kunt zelf het gebied in gaan en zo de canyon verkennen. Wat de meeste backpackers doen is een tour of een trekking. Een tour is wat toegankelijker en minder zwaar dan een trekking. Je kunt een 1 of 2 daagse tour doen. Het voordeel van een tour is dat je een gids bij je hebt die je naar de beste plekken brengt en wat over het gebied weet. Voor de fanatiekelingen is het mogelijk om een meerdaagse trekking door het gebied te maken. Je overnacht dan in de canyon. Hou er rekening mee dat deze trekking best pittig is en dat je moet beschikken over een goede conditie.

Colca Canyon. De canyon vlakbij Arequipa.
Colca Canyon met Condors

Wat de canyon bijzonder maakt is dat je de condor daar kan spotten. Deze vogel heeft de grootste vleugeloppervlakte van alle vliegende vogels. De spanwijdte is gemiddeld 3 meter. Wanneer je de Colca Canyon wilt bezoeken kun je het beste vanuit Arequipa naar Chivay gaan. Chivay ligt aan de voet van de canyon en van daaruit kun je de tour of trekking door de canyon maken. Lees hier goede reviews over tours en trekkingen.

Santa Catalina klooster

Vanaf de buitenkant zal dit klooster niet zoveel indruk maken, maar eenmaal binnen wel. Bijzondere aan dit klooster is dat het groot is. Het lijkt wel op een dorp in een stad. Er bevinden zich dan ook tal van kleine straatjes, pleintjes en huizen in het klooster. De sfeer is bijzonder omdat de muren van dit klooster bestaan uit fel rode en blauwe kleuren.

Santa Catalina klooster
Santa Catalina klooster

San Camilo markt

Vlakbij Plaza De Armas vind je de San Camilo markt. Deze markt is loopafstand van het plein. Wat leuk is aan deze markt is dat locals ook naar deze markt gaan om hun producten te kopen. Je vind er van alles, van groente en fruit, tot vlees wat open en bloot ligt en lama wol. Het is een zeer kleurrijke en geurrijke markt.

El Miste vulkaan

Deze vulkaan zie je van uit de hele stad en is een prachtig decor. Het is een van de drie vulkanen die rondom Arequipa ligt. Het is mogelijk om de vulkaan te beklimmen. Uiteraard moet je deze beklimming boeken met gids en begeleiding. Het is geen makkelijke beklimming, dus zorg dat je in goede conditie bent als je de top gaat beklimmen. Je word wel beloond met een prachtig uitzicht. De top ligt op 5.822 meter.

Uitzicht op el Misti vanuit Arequipa
Uitzicht op El Misti vanuit Yanahuara

Yanahuara

Een leuk klein uitstapje is om naar het dorpje Yanahuara te lopen of een taxi te pakken vanuit het centrum. In dit dorpje heb je een prachtig uitzicht op de vulkaan. Om mooi moment om Yanahuara te bezoeken is met zonsondergang. Je hebt dan een prachtig beeld van de vulkaan. Daarna kun je wat eten en drinken in de vele sfeervolle restaurants wat je in deze wijk kunt vinden. Lees hier alle reistips die handig zijn om te weten voordat je naar Peru gaat.