fbpx
×

Waarom backpacken in Colombia?

Colombia wordt de laatste jaren steeds populairder. Dit heeft verschillende redenen. Een van de redenen is dat de veiligheid steeds groter wordt. Vroeger was het land berucht om zijn FARC ontvoeringen, drugskartels en de burgeroorlogen die er waren. Dat lijkt een probleem van het verleden te zijn, uiteraard zijn er nog problemen in het land, maar die belemmeren de reiziger niet om er naar toe te gaan om te backpacken.

Dansende Colombianen

Het land heeft ook een boost gekregen door de verschillende serie’s die gemaakt zijn over Pablo Escobar en andere drugsbazen. Hierin werd het negatieve verleden van Colombia verteld, maar kwam ook de schoonheid en de prachtige cultuur naar voren, waardoor er toch meer interesse bij mensen is ontstaan. Ook in Nederland komt Colombia steeds meer op de radar. Wie is de mol 2019 is in Colombia opgenomen. Het programma scoort goed en laat de prachtige natuur en cultuur zien rondom de opdrachten die de kandidaten moeten uitvoeren. Daarom is Colombia nu een van de populairste backpack landen in Zuid Amerika.

Bogota, de hoofdstad van Colombia

Waarschijnlijk start jou reis in de hoofdstad van Colombia en dat is Bogota. Bogota is een grote stad en kent ongeveer 7 miljoen inwoners. Bogota kent een beruchte geschiedenis en nog steeds zijn er wijken waar je beter niet kunt komen. Toch ontpopt Bogota zich de laatste jaren als een leuke stad die steeds veiliger is en reizigers ontdekken steeds meer leuke activiteiten die je kunt doen en gaan naar de bijzondere bezienswaardigheden.

Je kan de stad op verschillende manieren ontdekken. En aangezien we Nederlanders zijn doen we dat lekker op de fiets. Deze fiets toer is 11 km en tussendoor stop je op verschillende plaatsen en krijg je uitleg over de stad. Als fietsen niet jou ding is kun je ook een graffiti toer doen. Bogota kent een bijzondere en unieke graffiti scene en achter elke tekening zit een verhaal. Dit verhaal wordt verteld door een enthousiaste gids die veel over de stad kent. Als tours helemaal niet jou ding zijn kun je ook naar mount Monserrate gaan. Deze berg ligt op 3.000 meter boven zeeniveau, maar schrik niet, Bogota ligt ook al op 2600 meter. De klim valt dus mee. Vanaf mount Monserrate heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kan zelf omhoog klimmen en daar doe je ongeveer een uurtje over. Je kan ook met een treintje omhoog. In Bogota is dus genoeg te doen, zonde om gelijk door te gaan naar een andere stad.

Uitzicht op Bogota

Medellín 

Medellín is een prachtige stad en een stuk groener dan Bogota. Het is een levendige stad met een goed uitgaansleven. Medellín stond in het verleden bekend om het Medellín kartel, waar Pabo Escobar de grote drugsbaas was. Nog steeds kun je in de stad tal van rondleidingen en tours doen die om Pablo Escobar draaien. Over de betrouwbaarheid van deze tours zijn de meningen verdeeld. Iedereen wil wat verdienen aan de geschiedenis. Voor Medellín zou ik de tijd nemen, het is misschien wel de leukste stad van Colombia en er is ontzettend veel te doen. Wat je allemaal kan doen lees je hier.

Uitzicht op Medellin

Guatapé, het kleurrijke Colombia

Guatapé ligt op ongeveer twee uur rijden van Medellin. Je kan er dus een dag tripje van maken, maar je kan er ook overnachten. Guatapé staat bekend om zijn kleurrijke straten. Het hele dorpje is zo kleurrijk dat het een bijzondere uitstraling heeft. Er hangt een heel rustig sfeertje en echt veel is er ook niet te doen. Je kan daar het beste een kopje koffie in een van de kleurrijke straatjes drinken en lekker rond wandelen.

Guatapé, het kleurrijke Colombia
El Peñon

Een ander hoogtepunt in Guatapé is de El Peñon belimmen. Dat is een grote rots die uitsteekt bij de rest van het landschap. Al jaren hebben de twee gemeentes Guatapé en El Peñon de strijd over van wie deze rots is. De bewoners van Guatapé besloten de berg te claimen door er met witte letters de naam van hun dorp erop te schilderen. Echter konden de inwoners van El Penol dit nog net voorkomen. Alleen waren de letters G en een gedeelte van de U al geplaatst. Wanneer je de El Peñon hebt beklommen wordt je beloond met een mooi uitzicht.

Salento

De volgende bestemming ligt ten zuiden van Medellín. Salento ligt in de koffiedriehoek. Deze driehoek wordt gevormd door de drie steden Pereira, Armenia en Manizales. Dit koffiecultuurlandschap staat sinds 2011 zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Koffie is het belangrijkste exportproduct van Colombia. In deze regio zie je de koffieplantages en vind je prachtige kleine dorpjes waar de mensen wonen die deze koffie verbouwen. Leuk om een koffie toer te doen om alles over dit product te leren.

Wanneer je geen koffie meer kunt drinken of zien kun je een uitstapje maken naar de Valle de Cocora in Salento. Dit gebied is wereldwijd beroemd door de hoge Palmbomen die je er kunt vinden. Het zijn de hoogste palmbomen ter wereld en dat geeft een prachtig beeld in het groende landschap. Deze palmbomen liggen in het natuur park Los Nevados. Je kunt er een hike of een wandeltocht maken en het uitzicht met de palmbomen die 60 meter hoog zijn zul je niet snel vergeten.

De hoge Palmbomen in Salento
Valle de Cocora

Cartagena

Voor de volgende bestemming vliegen we naar het noorden. De beste bestemming om naar toe te vliegen is Santa Marta. De plaats kan je gerust overslaan tijdens het backpacken en doorgaan naar Cartagena. Het beste kun je een bus pakken vanuit Santa Marta en dit duurt ongeveer 4 uur voordat je in Cartagena bent. Deze bruisende stad ligt aan de Caribische kust en is een van de populairste bestemmingen van Colombia. De stad heeft een internationale uitstraling door de hoogbouw maar de reden dat mensen deze stad bezoeken is juist het oude stadscentrum. In dit gebied vind je de sfeervolle en gekleurde straten en pleinen. Leuk om door heen te lopen, kopje koffie te drinken en te genieten van het echte Colombia!

Cartagena

Het kan vrij heet worden in Cartagena, gelukkig zijn er in en rondom de stad vrij veel stranden. Geen zin in het zand, kun je ook gemakkelijk naar een zwembad. Wanneer je toch al nat bent kun je net zo goed even naar El Totumo oftewel de moddervulkaan. Of het nou echt een natuurverschijnsel is of door mensen is aangelegd is een beetje onduidelijk, maar de modder is warm. Je blijft drijven op de modder en het is leuk om een keer mee te maken en mag je niet skippen tijdens het backpacken. Een ander hoogtepunt in Cartagena is Castillo San Felipe de Barajas. Dit is een fort wat vroeger in gebruik was, maar nu kun je er rondlopen en is het een leuk bouwwerk om te bezoeken.

Colombians modderbat

Minca

Minca is eenvoudig te bereiken vanuit Santa Marta en is in opkomst bij backpackers. Vroeger was deze plaats in handen van guerrilla’s en afgesloten voor reizigers en Colombianen. Alleen de inwoners waren welkom. Met de bus ben je in 45 minuten in Minca en kun je kiezen en een 1 daagse trip van te maken of er een paar dagen te verblijven. Het vooral een plaats waar je kan genieten van de natuur en waar je kan relaxen. Zo’n plaats waar je 1 dag denkt te blijven, maar het er 5 worden.

Caribische kust van Colombia

Rondom Santa Marta heb je tal van kleine dorpjes waar je heerlijk kunt genieten van het strand en de rust. Dit zijn bijvoorbeeld Taganga, Palomino en Buritaca. Er valt weinig over deze plaatsen te vertellen, behalve dat ze heel chill zijn. Voordat je naar Colombia gaat om te backpacken zijn hier wat reistips die je moet weten.