fbpx
×

Reistips Colombia

Voordat je naar Colombia gaat is het belangrijk een aantal zaken te weten over dit prachtige land. Hier onder vind je alles over het klimaat, visum, valuta en de veiligheid van het land. Wil je weten wat de leukste locaties zijn van Colombia, kijk dan hier!

Hoge palmbonen in Salento

Veiligheid in Colombia

Colombia heeft in de afgelopen jaren een flinke stap genomen in het vergroten van de veiligheid. Waar vroeger guerrilla bewegingen, drugsbazen en de FARC het voor het zeggen hadden lijken deze bewegingen op hun retour. Dat resulteert in een veiligere samenleving en daarom is het nu veilig genoeg om te reizen door Colombia. Dit wil niet zeggen dat je overal kan komen en nergens meer aan hoeft te denken. Hieronder een aantal tips om je veiligheid in Colombia te vergroten. De belangrijkste tip is altijd logisch na te denken. Als iets in Amsterdam niet veilig is, dan is dat ook niet veilig in Colombia.

  • Neem nooit een taxi die jou benadert maar maak gebruik van apps zoals Uber, Tappsi en Easy Taxi. De chauffeurs die rondrijden voor deze diensten zijn te vertrouwen en altijd te traceren. Zo voorkom je korte taxi ontvoeringen waarbij je gedwongen wordt je geld en/of pincode af te geven.
  • Loop niet met dure spullen te pronken. Laat sieraden in je hostel liggen en laat je smartphone niet op tafel liggen als je naar de WC gaat. Dit lokt alleen maar uit dat het gestolen wordt.
  • Neem nooit drankjes, sigaretten of eten aan van vreemden. In Colombia kennen ze de drugs Burundanga. Dit is een kleur en smakeloze drugs die makkelijk in etenswaren kan worden gestopt. Daarna val je flauw en kunnen ze je makkelijk beroven.
  • Wijk niet af van de bekende toeristenplaatsen. Het is altijd juist het leukst om van de toeristen paden af te gaan en zelf het land te ontdekken. Dit is in Colombia niet handig. In het grensgebied en junglegebied in het zuiden zijn nog steeds guerrilla’s actief.
Politie op Colombiaans strand

De beste reistijd in Colombia

De beste reistijd in Colombia hangt ervan af waar je heen gaat. Colombia kent over het algemeen een tropisch klimaat. Wanneer je de keuze hebt adviseren wij om Colombia te bezoeken in de meest droge periodes van het land. De temperatuur in Colombia is vrij constant, eigenlijk altijd heel aangenaam. Houdt dus vooral rekening met het regen en het droge seizoen. In het droge seizoen is het makkelijker om activiteiten te ondernemen en zijn er in Colombia meer festivals.

December tot en met maart en juli tot en met augustus zijn over het algemeen de beste periodes om te reizen in Colombia. In deze periodes valt de minste neerslag. De regenperiodes zijn over het algemeen de maanden maart tot en met mei en september tot en met november. Colombia is een groot land met veel hoogteverschillen dus kan de neerslag lokaal verschillen. Niet alleen de neerslag, maar ook de temperatuur verandert door dit hoogteverschil. Neem dus ook kleding mee voor wat lagere temperaturen.

De westkust kenmerkt zich met door veel neerslag. De Caraïbische kust kent daarentegen een veel aangenamer klimaat. Bijna het gehele jaar is het hier goed vertoeven. Het oosten van Colombia is een stuk droger dan het westen. De drie grote steden Bogota, Medellín en Cali liggen vrij centraal in het land. Dit gedeelte in Colombia kent een tropisch klimaat, dat wil zeggen dat de temperatuur vrij contant is en het relatief veel regent. Bezoek deze steden dus in het droge seizoen.

Leguaan op rots

Visum

Wanneer je Colombia binnenkomt met een Nederlands paspoort krijg je kosteloos een visum die geldig is voor 90 dagen. Zorg ervoor dat je paspoort nog 6 maanden geldig is bij het verlaten van het land. Daarnaast is een retourticket of een doorreisdocument verplicht. Je moet dus kunnen laten zien dat je het land weer op de een of andere manier verlaat.

Valuta

In Colombia hebben ze als valuta de Colombiaanse Peso (COP). 1€ is ongeveer 3500 COP.

Het is niet moeilijk om in Colombia te pinnen. Er zijn genoeg pinautomaten. Neem voor de zekerheid een creditcard mee. Hiermee kun je niet alleen pinnen wanneer je bankpas het niet doet, maar kun je ook vliegtickets boeken en reserveren voor accommodaties.

Het is aan te raden om te controleren of je bankpas is ingesteld op Zuid- Amerika. Bij veel banken is hij standaard ingesteld op Europa als veiligheidsmaatregel. Bij alle grote banken kun je dit instellen met je bankieren app. Als je bankpas niet is ingesteld op Zuid- Amerika kun je geen geld opnemen in Colombia of in een ander land in Zuid- Amerika.

Jongen op strand in Colombia bij zonsondergang

Vaccins en Inentingen

In Colombia is het advies om vaccinaties te nemen tegen:

  • DTP (difterie, tetanus, polio)
  • Hepatitis A

Wanneer je langer dan 3 maanden wilt verblijven in Colombia is het aan te raden ook de volgende inentingen te nemen.

  • Hepatitis B
  • Rabiës

Vaccinaties tegen geelkoorts is verplicht als je korter dan 7 dagen ervoor in een land bent geweest waar geelkoorts voorkomt.

Malaria

Malaria komt voor in Colombia. Naast de standaard anti muggen maatregelen is het verstandig om ook een noodbehandeling mee te nemen. De anti muggen maatregelen die je zelf kunt nemen zijn deet, lange mouwen dragen en slapen onder een klamboe. De afbeelding hieronder geeft aan waar malaria voorkomt. In de paarse gebieden wordt een noodbehandeling geadviseerd. In de grijze gebieden zijn geen voorzorgsmaatregelen nodig. Lees meer over vaccinaties in het buitenland op www.vaccinatiesopreis.nl

Malariakaart. Aangegeven waar malaria voor komt en waar niet.