fbpx
×

Reistips Thailand

Thailand is een geweldig land, alleen is het belangrijk van te voren een aantal voorbereidingen te doen en/of te weten. Hieronder zijn de belangrijkste punten beschreven die ervoor zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Meisje op schommel in Thailand

Wat is de beste reistijd in Thailand?

Thailand heeft een tropisch klimaat en kent 3 verschillende seizoenen. Dit is het droogseizoen, tussenseizoen en regenseizoen. Het klimaat verandert ook per regio. Het is verstandig om je reis naar Thailand in de juiste maanden te plannen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan je maximaal genieten van alles wat Thailand te bieden heeft.

Droogseizoen

Van november tot en met maart geldt het droogseizoen. Dit is de ideale tijd om naar Thailand te gaan. Het is er dan droog en de temperaturen zijn aangenaam. Naast de temperatuur kent deze periode de meeste zon uren.

Tussenseizoen

April en mei is het tussenseizoen. Afhankelijk van waar je bent kan het in deze periode heel warm worden. Wanneer je een activiteit wilt gaan doen in deze periode, doe het dan in de ochtend. In het zuiden en/of op de eilanden is het in deze periode nog prima op een enkele bui na.

Regenseizoen

Juni tot en met oktober is het regenseizoen. Dit wil niet zeggen dat het de hele dag regent zoals in Nederland, maar dagelijks een bui van 30 minuten tot een uur. Verder zijn de temperaturen aangenaam. Het kan juist interessant zijn om in deze periode naar Thailand af te reizen aangezien er minder toeristen zijn. Wil je meer lezen over het klimaat of meer weten over het klimaat per regio, klik dan hier.

Thais meisje met een paraplu

Visum nodig voor Thailand?

Wanneer je aankomt in Thailand krijg je kosteloos een visum van 30 dagen. Ben je Thailand binnengekomen met het vliegtuig kan je in Thailand verlengen met 15 dagen. Dit kan je vaak doen bij een reisbureau of immigratiekantoor. Wij raden aan om dit wel in een relatief grote stad te doen zoals Bangkok of Chiang Mai. In kleine dorpjes is het niet altijd mogelijk. Wanneer je Thailand binnenkomt met de bus kan je 7 dagen verlengen. In beide gevallen kost dit 1900 baht (47.50€). Ben je van plan om langer in Thailand te verblijven of wil je meer weten over visa’s in thailand klik dan hier.

Thais paspoort

Geld in Thailand

In Thailand kennen ze de Thaise Baht (THB) als valuta. Omgerekend is één euro ongeveer 38 THB. Deze koers wisselt. Het is in Thailand niet heel moeilijk om een pin automaat te vinden en je kan bijna overal pinnen. Op hele kleine eilanden zou het kunnen voorkomen dat er geen werkende pinautomaat is. Voor het boeken van een vlucht, hotel of hostel heb je vaak een creditcard nodig. Schaf dus een creditcard aan. Deze heb je zeker nodig.

Fooi geven is niet zo gebruikelijk in Thailand maar mag uiteraard wel. Afdingen kan in Thailand heel goed. Kijk wel bij welke producten je afdingt. Zo is het juist verstandig om bij een taxiritje juist niet af te dingen maar op de meter te rijden. Op deze manier ben je over het algemeen goedkoper uit.

In Thailand geef je gemiddeld tussen de €20 en €40 per dag uit als backpacker. Deze kosten zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt en verschilt ook per regio. Het zuiden is over het algemeen duurder dan het noorden en het oosten. Voor meer tips en informatie over geld in Thailand klik hier.

Inentingen

Hieronder staan enkele adviezen wat betreft inentingen en bescherming tegen ziektes. Belangrijk advies is om sowieso deet en/of anti muggenspray mee te nemen.

Wanneer je gaat backpacken in Thailand wordt aangeraden om vaccinaties te nemen tegen:

  • DTP (difterie, tetanus, polio)
  • Hepatitis A te

Wanneer je van plan bent om langer dan 3 maanden in Thailand te verblijven wordt aangeraden om vaccinaties te nemen tegen:

  • Hepatitis B
  • Tuberculose

Vaccinaties tegen geelkoorts wordt alleen aangeraden als je korter dan 7 dagen ervoor in een land bent geweest waar geelkoorts voorkomt.

Als je niet ingeënt bent tegen de mazelen wordt een BMR inenting aanbevolen.

Meisje krijgt een prik

Thaise gewoonten en cultuur

Thaise groet

Een geweldig aspect aan Thailand is dat het zijn eigen cultuur en zijn eigen gewoontes kent. Allereerst groeten ze in Thailand al op een hele andere manier dan dat wij dat doen. De Thai groet met de waiDat is de groet die je hiernaast op de afbeelding ziet. Je houdt je twee vlakke handen tegen elkaar aan en kijkt iemand (lachend) aan. Wanneer een Thai naar jou groet op deze manier verwacht hij of zij ook dat je het op deze manier terug doet. Het is onbeleefd om dit te negeren of een hand te geven. Op plekken waar veel toeristen komen snapt de lokale bevolking wel dat toeristen dit misschien niet gewend zijn. Op plekken waar weinig toeristen komen kan het echt ongemakkelijk zijn als je niet op deze manier terug groet.

Taal

Het is in Thailand niet noodzakelijk om Thai te spreken. Over het algemeen kunnen de mensen goed Engels ,zeker de jongere generatie. Het wordt wel enorm gewaardeerd als je enkele woorden in het Thai spreekt. Hallo is in het Thai ‘sawadee’ en bij vrouwen komt er dan ‘kha’ achter en bij mannen ‘khap’. Zeg nooit alleen ‘sawadee’, dit kan beledigend overkomen. Het wordt ook gewaardeerd als je dankjewel in Thai spreekt. Hier geldt hetzelfde, ‘khob khun kha’ voor vrouwen en ‘khob khun khap’ voor mannen.

  • Hallo: sawadee kha(p)
  • Dankjewel: khob khun kha(p)

De Thai waardeert het enorm als je nog meer woorden of zinnen in het Thai spreekt, maar deze basis woorden zijn genoeg om beleefd over te komen.

In Thailand kan je niet zomaar met ‘flipflops’ overal naar binnen lopen. Bij tempels vragen ze sowieso of je je flipflops uit wilt trekken. Bij veel winkels en bij mensen thuis wordt het ook gewaardeerd als je dit doet. Een tip, kijk naar de ingang of daar flipflops liggen of niet. Liggen er flipflops of sandalen, dan kan je er van uit gaan dat het gewaardeerd wordt om dit ook te doen.