×

Voorbereidingen Sri Lanka

Deze pagina is volledig toegewijd aan Sri Lanka en alle voorbereiding die je daar bij nodig zult hebben. Sri Lanka is ontzettend in trek en niet voor niks al meerdere malen uitgeroepen tot reisbestemming van het jaar. Daarom dus ook een absolute aanrader om te gaan backpacken of rondreizen. Het heeft namelijk alle leuke uitersten van reizen. Stranden, wild life parken en prachtige tempels. Hieronder hebben wij speciaal voor jou alles op een rijtje gezet om je zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw reis door Sri Lanka.

Zonsondergang in Sri Lanka

Paspoort in Sri Lanka

Het belangrijkste is natuurlijk je paspoort. Deze moet net als voor de meeste landen nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast heb je voor Sri Lanka ook verplicht een visum nodig ongeacht wat je doel is. Dit noemen ze een ETA en staat kort voor Electronical Travel Authorisation. Deze kun je zelf gemakkelijk online aanvragen via de officiële site van de overheid van Sri Lanka. Deze is Engelstalig en vermeld wat je nodig zult hebben om een visum te kunnen krijgen. Het belangrijkste is het paspoort en een geboekte retour vlucht. Het aanvragen van dit visum kost 35 dollar met een credit card en is meestal met een paar dagen goedgekeurd. Toch is het aan te raden het minimaal een week voor vertrek aan te vragen. Hou daarnaast ook al je documenten en kopieën bij je op je telefoon.

Inentingen en vaccinaties

Belangrijk tijdens je voorbereiding is om je te laten inenten. Het wordt door de GGD sterk aanbevolen je in te laten enten voor DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Met name die eerste twee zijn belangrijk in Sri Lanka. Deze inentingen kun je krijgen via je huisarts of de dichtstbijzijnde GGD post.

Valuta en geldzaken in Sri Lanka

In Sri Lanka wordt de Sri Lankaanse Roepie gebruikt. Je kunt zowel met bankpas als credit card vrijwel overal terecht in Sri Lanka. Aangezien er kosten per transactie in rekening worden gebracht, raden wij aan om zo min mogelijk en dus zoveel mogelijk per keer te pinnen. Het is wel per bank verschillend hoeveel je maximaal kunt opnemen. Vergeet niet je bankpas te activeren voor het buitenland tijdens je voorbereiding. Sri Lanka is absoluut nog een goedkope bestemming. Voor een maaltijd in een goed restaurant betaal je ongeveer 4 tot 5 euro per persoon. Een biertje kost ongeveer €1,- tot €1,50.

Veiligheid en vervoer

Sri Lanka is absoluut een veilige bestemming voor zowel man en vrouw. Het heeft wel veel weg van India. Dat betekent twee dingen. Roekeloos rijgedrag en eeuwig onderhandelen tot de laatste cent. Met name reizend van A naar B ben je een doelwit om geld af te troggelen. Vertel heel duidelijk waar je precies heen moet, laat het zelfs exact zien op Google Maps. Ze zullen altijd zeggen dat ze het weten, maar halverwege ineens stoppen om te vragen waar het ook alweer precies was en misschien zelfs om extra geld te vragen omdat ze dachten dat het niet zo ver was. Spreek dus altijd vooraf een prijs af. Tijdens je rit zullen ze je ook allerlei excursies, hotels en restaurants proberen aan te smeren. Nooit en te nimmer op ingaan.

Uitzicht vanaf balkon op het strand

Accommodatie en verblijf

Het makkelijkst is om gebruik te maken van sites zoals Booking.com en AirBnB om een accomodatie te boeken in Sri Lanka. Met name Booking.com als je het even snel en makkelijk wilt regelen aangezien AirBnB vaak een verificatie vereist van de verhuurder. Dat duurt vaak wat langer.

Reisroute en tips

Om er zeker van te zijn dat je een goede reis hebt in Sri Lanka, raden wij aan om in ieder geval je reisroute alvast uit te stippelen voor vertrek. Wij zijn zelf gek op Sri Lanka en hebben daarom alle hoogtepunten en de ideale reisroute voor jouw reis op een rijtje gezet. Benieuwd? lees dan hier verder.