fbpx
×

Reistips Cambodja

Hieronder vind je alle reistips die je moet weten voordat je naar Cambodja gaat. Hierdoor kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Angkor Wat met zonsopgang
Angkor Wat

Beste Reistijd Cambodja.

Net zoals veel andere landen in Azië kent Cambodja 3 seizoenen. Dit is het droogseizoen, tussenseizoen en het regenseizoen. Tijdens de verschillende seizoenen verschilt niet alleen het weer, maar veranderen ook de prijzen van (vlieg) tickets, accommodaties en andere voorzieningen.

Droogseizoen

November tot en met maart kennen we als het droge (aangename seizoen) dit is de beste tijd voor backpackers om te gaan backpacken in Cambodja. De temperatuur is aangenaam en neerslag is er nauwelijks.

April en mei kunnen heel warm worden. Temperaturen lopen dan overdag op tot 35 a 40 graden. Het is dan overdag te warm om iets actiefs te gaan doen maar op het strand, bijvoorbeeld in Sihanoukville is het nog prima vol te houden.

Tussenseizoen

In juni begint het regenseizoen. Kortom de neerslag neemt toe en het droge seizoen is over. Ondanks de regen is juni nog een prima maand om door Cambodja te reizen, alleen valt er af en toe een bui. De temperatuur neemt af door de neerslag. Juli en augustus zijn nog prima maanden om door Cambodja te reizen. De temperatuur neemt nog steeds af alleen de buien kunnen wat heftiger worden. Door de Europese vakanties zijn de prijzen van accommodaties wel wat hoger.

Regenseizoen

September en oktober staat bekend als het regenseizoen. Dit is de natste periode van het jaar. Er vallen dagelijks zware buien, maar dat wisselt zich af met zon. Sommige mensen kiezen juist voor deze periode van het jaar om naar Cambodja te gaan door de goedkope accommodatie kosten. Daarnaast is het in deze periode groener dan in de andere seizoenen.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag 5 10 30 75 150 160 150 155 230 260 130 40
Temp C◦ 25 28 32 38 35 28 25 24 25 26 27 26

Twee meisjes uit Cambodja op een scooter

Valuta in Cambodja

In Cambodja hebben ze de Riel als munteenheid. Deze is gekoppeld aan de dollar en daarom is 4000 Riel altijd 1 dollar. De dollar wordt ook gebruikt als munteenheid. Het gebeurt in de praktijk vaak dat je met dollars betaalt en Riel terugkrijgt of andersom. Dit kan in het begin best verwarrend zijn.

In Cambodja hebben ze vaak heel weinig wisselgeld. Wanneer je een product van 1 dollar koopt en dit wilt betalen met een 20$ biljet is het soms niet mogelijk om wisselgeld terug te krijgen. Uiteindelijk krijg je wel je wisselgeld, maar dit kan even duren doordat de verkoper dit eerst in zijn buurt bij elkaar moet zien te krijgen. Een van de reistips in Cambodja is om dit in een supermarkt te doen. Hier hebben ze vaak wel genoeg wisselgeld.

Vrouw met Cambodjaans geld.

Het is op de meeste plaatsen geen probleem om pinautomaten te vinden. Vooral in de grote steden en de kustplaatsen vind je een werkende pinautomaat. Wanneer je naar Koh Rong, Koh Rong Samloen of naar een ander klein eiland gaat is het verstandig om voldoende geld mee te nemen. Hier kan je waarschijnlijk (nog) niet pinnen.

Een van de reistips in Cambodja is om een creditcard mee te nemen. Mocht je niet met je bankpas kunnen pinnen, heb je je creditcard achter de hand waardoor je waarschijnlijk wel kunt pinnen. Daarnaast heb je vaak een creditcard nodig om een accommodatie of een vliegticket te boeken.

Visum

In Cambodja krijg je een ‘visa on arrival’. Dit wil zeggen wanneer je het land met een vliegtuig of bij een grensovergang binnenkomt een visum voor 30 dagen krijgt. Dit kost 35$. Zorg ervoor dat je twee pasfoto’s bij je hebt omdat je deze nodig hebt bij een visumaanvraag. Er zijn nog een aantal hele kleine grensovergangen waarbij je van tevoren een visum geregeld moet hebben. Wanneer je een busreis vanuit Vietnam, Laos of Thailand naar Cambodja hebt geboekt zou ik me niet teveel zorgen maken. Deze organisatie stopt echt wel bij een grensovergang die ‘visa on arrival’ verstrekt.

Daarnaast is het ook mogelijk om je visum online aan te vragen. Dit kan je aanvragen bij E visums. Vanaf het moment dat je visum geldig is heb je 3 maanden de tijd om het land te betreden en dan mag je er 30 dagen verblijven. Regel hier je E-visum.

Vlag met stempel. Een van de belangrijkste Reistips

Gedurende je reis kan je in veel grote Aziatische steden al een visum aanvragen. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om vanuit Thailand naar Cambodja te gaan kan je in Bangkok of een andere (grote) plaats in Thailand alvast een visum aanvragen. Een van de reistips in Cambodja is te zorgen dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is op de laatste dag dat je visum nog geldig is.

Inentingen en Vaccins

Belangrijk is om sowieso deet en/of anti muggenspray mee te nemen. Neem voordat je gaat backpacken contact op met je huisarts of de GGD. Zij zullen je helpen en weten ook welke inentingen noodzakelijk zijn.

Een van de reistips in Cambodja is om vaccinaties te nemen tegen:

  • DTP (difterie, tetanus, polio)
  • Hepatitis A

Wanneer je langer dan 3 maanden naar Cambodja gaat is het aan te raden om ook de volgende inentingen te nemen.

  • Buiktyfus
  • Hepatitis B
  • Rabiës (hondsdolheid)
  • Tuberculose

Vaccinaties tegen geelkoorts wordt alleen aangeraden als je in de 7 dagen ervoor in een land bent geweest waar geelkoorts voorkomt.

Malaria in Cambodja

Het is belangrijk om een noodbehandeling mee te nemen naar Cambodja. Malaria komt voor in Cambodja. Laat je door een deskundige adviseren welke opties er zijn. Naast deze noodbehandeling neem ook de gebruikelijke anti muggen voorzorgsmaatregelen. Zoals het gebruiken van deet een klamboe en draag ’s avonds lange mouwen. De paarse gebieden geven aan waar malaria voor komt.

De malaria kaart. Belangrijke reistips
www.vaccintaiesopreis.nl

Cultuur

Belangrijke reistips in Cambodja gaan ook over de cultuur en de gewoontes in dit land. Veel backpackers bezoeken in Cambodja tempels. Met als meeste bekende de Angkor Wat tempel. Deze tempels zijn heilig en gedraag je daarom ook fatsoenlijk. Een van de belangrijkste regels is dat je je fatsoenlijk kleed. Ga niet te bloot naar een van de tempels. Hier worden mensen zelfs voor opgepakt, dus denk er van tevoren over na. Vrouwen moeten bedekt zijn tot over de schouders en tot de knieën.

Een oude monnik die bij een tempel zit

Cambodja kent een ontzettend heftige geschiedenis. Hier zijn nog steeds de littekens letterlijk en figuurlijk van te zien. Cambodja kent meer bedelaars dan de buurlanden en is nog steeds een arm land. Door wat er zo’n 40 jaar geleden gebeurd is heeft Cambodja nog steeds een achterstand in kennis en ontwikkeling. Hierdoor kan je slachtoffer worden van verschillende scams. Een bekende scam is dat kinderen met een baby buiten de supermarkt vragen of je melk voor ze wilt kopen zodat ze de baby kunnen voeden. Wanneer je melk voor ze koopt verkopen ze de melk weer terug aan de supermarkt en beland het geld niet bij de kinderen, maar bij een criminele organisatie wat daarachter schuil gaat. Koop dus nooit producten van kinderen, maar probeer de bevolking te helpen door producten te kopen bij lokale markten.

Kijk voor meer informatie over de leukste reisplekken op deze pagina.