fbpx
×

Waarom Cambodja?

De ideale reisroute is hieronder beschreven. Cambodja is bekend om de tempels van Angkor en is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Daarom mag je het ook niet overslaan bij een bezoek aan Cambodja. Indrukwekkend hoe ze deze tempels 800 jaar geleden gebouwd hebben. Daarnaast kent Cambodja een afschuwelijke geschiedenis en de restanten van die tijd zijn nog steeds te zien. Ondanks de afschuwelijke feiten is het aan te raden je te verdiepen in de geschiedenis van Cambodja. Ongetwijfeld zal het een enorme indruk op je achter laten, maar het zal ervoor zorgen dat je het huidige Cambodja beter begrijpt. Cambodja kent geweldig mooie stranden en eilanden die je niet mag overslaan. Cambodja is niet heel erg uitgestrekt dus kan je de highlights in 2 a 3 weken bezichtigen.

Tempels van Angkor in Cambodja

De tempels van Angkor (Siem Reap)

De tempels van Angkor en Angkor Wat worden vaak door elkaar gehaald. Angkor Wat is slechts één van de vele tempels die het gebied Angkor kent. Het woord ‘Wat’ betekent tempel. Letterlijk vertaald zijn het dus de tempels van het gebied Angkor. Om al deze tempels te bekijken kun je een week uitrekken of 1 a 2 dagen. Dit ligt aan je eigen interesse in het gebied. Wat veel mensen doen is de Angkor Wat tempel bezoeken bij zonsopgang. Daar worden ook de foto’s gemaakt die je kent van de ansichtkaarten en die het symbool zijn van Cambodja. Deze tempels liggen in de plaats Siem Reap. Boek hier je tickets voor een bezoekje aan de tempels.

Tempel

Siem Reap is de plaats waar alle reizigers verblijven wanneer ze de tempels van Angkor gaan bezoeken. Dit heeft ervoor gezorgd dat Siem Reap een leuke, levendige plaatst is geworden waar genoeg is te doen. In de avond is het leuk om een night market te bezoeken, of om te gaan stappen in de pubstreet. Deze straat is het hart van Siem Reap en kent leuke barretjes en restaurants. ‘Angkor What?? Bar’ is een hele leuke plek om uit te gaan. Het is de plek waar veel backpackers ’s avonds gaan stappen.

Phnom Penh de hoofdstad van Cambodja

De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh en dit is de volgende stad op de reisroute in Cambodja. Veel mensen bezoeken Phnom Penh omdat het veel bezienswaardigheden heeft die over de geschiedenis van de stad of het land gaan.

In 1975 kwam Pol Pot aan de leiding in Cambodja en stelde het agrarisch socialisme in. Dit wil zeggen dat mensen die in de stad woonden gedwongen werden op het platteland te werken. Dwangarbeid, ondervoeding en slechte medische zorg resulteerde in heel veel doden. Naast deze verschrikkelijke omstandigheden werden vooral tegenstanders, wetenschappers, intellectuelen, politici en zelfs mensen die een bril droegen geëxecuteerd.  21% van de bevolking was na het Rode Khmer regime gedood waar Pol Pot de leider van was. Wat gelijk staat aan ongeveer 2 miljoen mensen. Dit Rode Khmer regime eindigde in 1979.

Kinderen in Cambodja

Na dit verschrikkelijke regime bleef het land verscheurd achter. Aan de ene kant had je de mensen die het regime gesteund hadden, aan de andere kant de slachtoffers van het regime. Bijna iedereen in Cambodja had familie of kenden mensen die vermoord waren door dit regime. Daarnaast waren veel intellectuele mensen, politici, wetenschappers vermoord. Dit zorgde dat de opbouw van het land ontzettend moeizaam verliep.

Killingfields

De killingfields mag je niet overslaan op je reisroute door Cambodja. Op deze manier dringt de geschiedenis van Cambodja echt binnen en krijg je de gruwelijkheden van dit regime te zien. De ‘Choeung Ek’ killingfields liggen op ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Phnom Penh. Zoals de naam al aangeeft werden hier mensen vermoord door het Rode Khmer regime. Om kogels te besparen werden mensen veelal doodgeslagen, baby’s tegen een boom aangeslagen of lieten ze mensen leegbloeden. Hele families werden vermoord zodat niemand wraak kon nemen. De soldaten die hier werkte waren vooral jongere die waren gehersenspoeld. De jongere werden om de zoveel tijd ook vermoord omdat ze op deze manier niet konden doorvertellen wat er gebeurde en er kwam een nieuwe ploeg die het werk overnam.

Nog steeds komen botten en tanden bovendrijven als het regent. Veel mensen die in de Tuel Sleng gevangenis zaten zijn vermoord in de Choeung EK killingfields. Dit waren er ongeveer 20.000. Choeung Ek was slechts een van de vele killingfields in Cambodja, maar deze wordt nu het meeste bezocht als monument.

killingfields

Tuel Sleng (S-21 gevangenis)

Tuel Sleng is ook een historische plek die je niet mag overslaan op je reisroute door Cambodja. Op deze plaatst is te zien hoe mensen gemarteld werden door het regime van Pol Pot voordat deze naar de killingfields werden gebracht om te worden geëxecuteerd. Wat vooral indruk maakt zijn de verhalen, foto’s en de manieren waarop de mensen gemarteld werden en leefden. Slechts 7 mensen hebben deze gevangenis overleefd.

Tuel Sleng Gevangenis in Phnom Penh

Phnom Penh

Het is aan te bevelen niet te lang in Phnom Penh te blijven en snel je reisroute in Cambodja te hervatten. Enkele leuke uitstapjes zijn een bezoekje brengen aan royal palace of de zilveren pagode. Als je in de stemming bent kun je ook een schietbaan bezoeken. Dan kan je kiezen uit een wapen en schieten op kokosnoten of een target. Wanneer je uit de drukte wilt ontsnappen kun je ook naar Phnom Penh Kulen national park gaan, dit ligt op 1,5 uur rijden van Phnom Penh.

Sihanoukville de kustplaats van Cambodja

Sihanoukville is de bekendste badplaats van Cambodja en een must op je reisroute door Cambodja. Voor veel backpackers is dit de plaats om even bij te komen van de tempels in Angkor en de drukte in Pnohm Penh. De situatie in Sihanoukville is wel aan het veranderen omdat Chinese investeerders steeds meer delen van deze plaats overnemen. Waardoor het voor backpackers steeds minder aantrekkelijk wordt om hier te verblijven. Sihanoukville kent meerdere stranden, zo is Ocheatal beach de bekendste. Hier vind je de meeste barretjes en is het toeristisch. Victoy beach is daarentegen veel rustiger en hier zul je ook meer backpackers aantreffen.

Sihanoukville, de kust in Cambodja

Otres beach, independence beach en sokha beach zijn andere opties om naar toe te gaan. Sihanoukville is ideaal voor de strandfeestjes, watersport of om lekker te relaxen aan het strand. Ondanks de komst van grote investeerders is Sihanoukville nog zeker de moeite waard om te bezoeken, juist omdat je ook meerdere opties hebt om naar toe te gaan.

Koh Rong het mooiste eiland van Cambodja

Koh Rong is een populaire bestemming onder reizigers en mag je daarom op je reisroute door Cambodja niet overslaan. Dit prachtige eiland ligt vlakbij Sihanoukville. Lees op deze pagina meer over Koh Rong en Koh Rong Samloen.